logo NCGeo

Plaatsbepaling met het Europese systeem Galileo

Het satellietsysteem Galileo, J. Huart (ESA)Gemiddeld aantal zichtbare Galileo-satellieten boven EuropaStandaard enkelpuntsbepalingsresultaten met GPSVerbeterde enkelpuntsbepalingsresultaten met GPS

Galileo is een Europees initiatief voor de ontwikkeling van een civiele en wereldwijde infrastructuur voor plaatsbepaling en navigatie met satellieten. Het systeem bevindt zich nu in de ontwikkelingsfase en is naar verwachting in 2008 operationeel. Galileo zal bestaan uit een dertigtal satellieten in middelhoge banen rond de aarde. Het einddoel van Galileo is Europese soevereiniteit in de snel uitbreidende markten voor toepassingen van plaatsbepaling, navigatie en tijdsoverdracht. Het macro-economische nut van Galileo is door de verkoop van apparatuur, voorzieningen en dienstverlening naar verwachting een orde groter dan de investeringen die voor het opzetten van de infrastructuur in de ruimte en op aarde nodig zijn.

Tijdens de fase van de definiëring van het systeem zijn beslissingen genomen over de verschillende componenten van het systeem zoals de structuur van het signaal, de frequenties en de geometrie van de satellietconfiguratie. Na deze fase worden modellen ontwikkeld en berekeningen uitgevoerd voor het gebruik van Galileo voor toepassingen van nauwkeurige plaatsbepaling en navigatie.

Het promotieonderzoek 'Positioning with the European Galileo system' is op 1 maart 2003 van start is gegaan. De promovendus is A. Quan Le en zijn begeleider dr.ir. C.C.J.M. Tiberius (TU Delft, DEOS). Het onderzoek wordt gezamenlijk financieel en materieel gesteund door de NCG, de TU Delft en de Adviesdienst Geo-informatie en ICT van Rijkswaterstaat. De belangrijkste onderwerpen van onderzoek zijn de prestaties van Galileo op het gebied van plaatsbepaling en navigatie, tijdsoverdracht en atmosfeeronderzoek. Tevens wordt de integratie met het gemoderniseerde Amerikaanse plaatsbepaling- en navigatiesysteem GPS (Global Positioning System) onderzocht voor wat betreft het effect op de prestaties van Real-Time Kinematic plaatsbepaling en de relatie met het Nederlandse AGRS.NL (Actief GPS Referentie Systeem Nederland). De centrale vraag is wat Galileo kan bieden boven op het bestaande GPS en welke mogelijkheden dit biedt, ook voor de Nederlandse beroepspraktijk en het bedrijfsleven.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com