logo NCGeo

Mini-symposium Relatieve zeespiegelvariatie voor Nederland, 11-10-2011

Figuur uit de presentatie 'Monitoring of Subsidence' van dr. P.A. Fokker (TNO). Het berekenen van bodemdaling als gevolg van diepe en ondiepe oorzaken.

Hoe meet je het, hoe modelleer je het, en wat staat ons te doen?

Datum:
11 oktober 2011
Tijd:
13:30 - 17:00 uur
Locatie:
Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, TU Delft, Instructiezaal 4.99
Aanmelden:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mini-symposium georganiseerd door de Subcommissie Bodembeweging en Zeespiegelvariatie van de NCG in samenwerking met het TUD-Klimaatinstuut i.o.

Doel

Inventariseren van de stand van kennis over het schatten van zeespiegelvariatie, inclusief precisie en betrouwbaarheid en de modellering daarvan. De bevindingen zullen leiden tot nieuwe geïntegreerde onderzoeksvoorstellen.

Probleem

Relatieve zeespiegelvariatie (met name '‘stijging') is van groot belang voor het beheer van Nederland. De materie is echter complex en omvat verschillende vakgebieden, zoals de geodesie, vaste aarde geofysica, atmosfeerwetenschappen, oceanografie, cryosferische wetenschappen en stromingsleer. Door deze verbrokkeling van kennisgebieden ligt het gevaar op de loer dat een integrale aanpak ontbreekt en dat hoofd- en bijzaken vermengd worden. Dit heeft een effect op toekomstscenario's, zoals bijvoorbeeld geschetst door de Deltacommissie.

Een tweede probleem is de infrastructurele borging van meetgegevens. Daar waar het Nederlandse hoogtesysteem relatief goed is geborgd, is er voor de monitoring van relatieve hoogteverandering geen expliciet verantwoordelijke organisatie.

Methode

De opzet van de middag is om in een relatief korte tijd veel verschillende visies aan bod te laten komen. Toegezegde bijdragen komen van o.a. Fedor Baart (Deltares/ TU Delft), Caroline Katsman (KNMI), Bert Vermeersen (TU Delft), Marc Naeije (TU Delft), Herman Peters (Rijkswaterstaat), Roland Klees (TU Delft), en Salle Kroonenberg (TU Delft).

Na de presentaties is er een plenaire discussie. Deze discussie moet leiden tot een definitie van de knel-punten (zowel wetenschappelijk als qua infrastructuur) en van mogelijk vervolgonderzoek.

Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden bij mevr. Rebeca Domingo, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over de inhoud van het mini-symposium kunt u contact opnemen met Ramon Hanssen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com