Activiteiten

Symposia & Studiedagen

Het NCG en de NCG-commissies organiseren regelmatig symposia en studiedagen waar kennis en inzichten op het gebied van de geodesie en de geo-informatie worden gepresenteerd en besproken en waar onderzoeksvragen worden geformuleerd. De voordrachten zijn het verleden vaak gepubliceerd in één van de twee series van het NCG.

Baarda-lezing

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de voorganger van het NCG op 24 februari 2004 is de tweejaarlijkse Prof. Baarda-lezing ingesteld en werd een borstbeeld van hem onthuld. De tweejaarlijkse lezing werd sinds 2006 verzorgd tijdens het GIN-symposium. Sinds 2016 organiseert het NCG zelf ieder jaar een symposium De Baardalezing is een onderdeel van dit symposium.

Tienstra Onderzoeksprijs

De Nederlandse Commissie voor Geodesie heeft in 1998 heeft ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de opleiding tot geodetisch ingenieur aan de TU Delft de Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs ingesteld. Het doel van de prijs is het bevorderen en zichtbaar maken van het onderzoek in Nederland op het terrein van de geo-informatie en de geodesie. Het gaat hierbij ook om gerelateerd maatschappelijk georiënteerd onderzoek mits vallend binnen het terrein dat door de toenmalige NCG werd bestreken. De prijs wordt sinds 2010 elke twee jaar uitgereikt. Het NCG heeft deze prijs gecontinueerd.

Otto von Gruber Award

Sinds 2015 heeft het NCG de verantwoordelijkheid voor de toekenning van de Otto von Gruber Award. Deze prijs wordt elke vier jaar uitgereikt aan de auteur van een verdienstelijk artikel op het gebied van fotogrammetrie, remote sensing en ruimtelijke informatiewetenschappen. De eerste uitreiking vond plaats in 1964. De prijs wordt uitgereikt tijdens het IUGG-congres.

GIN/NCG-scriptieprijs

In 2017 is in samenwerking met Geo-Informatie Nederland (GIN) de GIN/NCG-scriptieprijs ingesteld. Opleidingscoördinatoren van geo-gerelateerde opleidingen kunnen jaarlijks via de GIN-website twee scripties per opleiding insturen. In 2023 is voor het eerst een onderscheid tussen bachelor- en masterscripties ingesteld om bachelors meer kansen te geven om mee te dingen naar de prijs. Het NCG stelt de bachelorprijs ter beschikking, GIN de prijs voor de beste Masterscriptie.

Talent Program

Het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatie (NCG) lanceerde in 2019 het NCG Talent Program om de ontwikkeling van jong talent op het gebied van Geo te stimuleren. Uit dit programma kunnen financiële bijdragen worden verleend aan activiteiten die het begrip van geodesie en geo-informatie en de maatschappelijke toepassing daarvan bevorderen.