GIN/NCG-scriptieprijs

In 2017 is in samenwerking met Geo-Informatie Nederland (GIN) de GIN/NCG-scriptieprijs ingesteld. De zoektocht naar de beste scriptie is in het leven geroepen om nieuw talent te ontdekken en om een volgende generatie aan het geo-domein te binden. Met deze prijs komen net afgestudeerden in het zonnetje te staan. Opleidingscoördinatoren van geo-gerelateerde opleidingen kunnen jaarlijks via de GIN-website twee scripties per opleiding insturen.
In 2023 is voor het eerst een onderscheid tussen bachelor- en masterscripties ingesteld om bachelors meer kansen te geven om mee te dingen naar de prijs. Het NCG stelt de bachelorprijs ter beschikking, GIN de prijs voor de beste Masterscriptie.

 

Winnaars

GIN/NCG-scriptieprijs 2023

De winnaar van de GIN/NCG-scriptieprijs 2023 voor bachelorstudenten is Laurens van der Marel met zijn scriptie ‘3D Wrak Visualisatie in de waterbodem van het IJ’. De prijs is uitgereikt op het GIN-symposium op het GeoFort. De scriptie van Laurens van der Marel kwam als beste uit de bus vanwege de gedegen probleemafbakening van het onderzoek in combinatie met het historische uitgangspunt. Het onderzoek gaat in op de vraag in hoeverre het mogelijk is om met data uit verschillende 2D-parametrische sub-bottom profilers (dit zijn akoestische onderzoekstechnieken waarmee de waterbodem in kaart wordt gebracht), raaien en houten wrakken van oude zeilschepen in 3D op beeld te krijgen.

Ook dit jaar waren er veel inzendingen. De jury, bestaande uit Arnold Bregt, Peter Kaspers en Hiddo Velsink, was eensluidend in haar oordeel dat alle scripties van hoog (wetenschappelijk) niveau waren. De genomineerden lagen qua eindscores dan ook dicht bij elkaar.

GIN/NCG-scriptieprijs 2019

Inge van den Meiracker, MSc Geographical Information Management and Applications (GIMA) student, won de GIN/NCG-Scriptieprijs met haar scriptie ‘Exploring 3D functionalities: A research into software that support the spatial analysis and visualisation of 3D surface data’. Zij ontving een prijscheque van € 500.

Voor haar onderzoek heeft zij gronddata en geografische data 3D-gemodelleerd en gevisualiseerd. Inge licht toe: “Zowel geologen, hydrologen, engineers als projectmanagers moeten deze gronddata kunnen interpreteren. Voor veel mensen is de bodem nog ‘vaag gebied’, omdat het niet direct waarneembaar is. Een 3D-model zorgt voor verbeterde interpretaties van ruimtelijke data en betere communicatie.”

GIN/NCG-scriptieprijs 2018

De winnaar van de GIN/NCG Scriptieprijs is dit jaar MSc Alireza Ajami. Dat maakte beroepsvereniging Geo-Informatie Nederland (GIN) bekend tijdens het jaarlijkse GIN Gala in Den Bosch. Omdat er zowel bachelor- als masteronderzoeken gepresenteerd zijn, heeft de jury er in 2018 voor gekozen om te beoordelen op basis van een extra criterium. Naast de inhoud, presentatie en de bijdrage aan het geo-vak is ook gekeken of het onderzoek een bijdrage levert aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Deze criteria in ogenschouw nemend is de jury unaniem van oordeel dat het onderzoek van Alireza Ajami ‘Analysing the relationship between image-based features and socio-economic variations of slums’ de beste van de ingezonden scripties is.
Aan Alireza Ajami is namens het GIN en het NCG respectievelijk een oorkonde en de geldprijs van € 500 met een mooie bos bloemen uitgereikt.

Voor de GIN/NCG-scriptieprijs 2018 zijn 5 scripties ingezonden; één vanuit GeoMedia & Design van de HAS in Den Bosch, twee vanuit de ITC-faculteit Geo-Information Science and Earth Observation van de Universiteit Twente, één vanuit de WUR-faculteit Geo-Information Science and Remote Sensing en één vanuit de TU Delft-faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. De jury was ook dit jaar onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden scripties.

GIN/NCG-scriptieprijs 2017

Lars van Hoeve van de opleiding Geographical Information Management and Applications (GIMA) is in 2017 op het GIN-Gala uitgeroepen als winnaar van de eerste GIN/NCG-scriptieprijs. De jury prees hem met name om de toepassing van geo-informatie in een heel ander vakgebied: de voetballerij. Voor zijn winnende scriptie ‘Geovisual Football Analytics’ ontving Lars van Hoeve een cheque van € 500 van het NCG.

De jury was bijna unaniem in haar keuze voor de scriptiewinnaar en prees Van Hoeve met name om de toepassing van geo-informatie in een heel ander vakgebied: Lars analyseerde voetbaldata. Dit lijkt misschien niet nieuw. Echter, de sensoren die op dit moment gebruikt worden, genereren heel veel data, en slechts 2-3% van deze data wordt daadwerkelijk gebruikt in de hedendaagse toepassingen. Het onderzoek van Lars richt zich op het op grotere schaal analyseren en combineren van veel meer data-sensoren. De jury vindt zijn masterscriptie innoverend, interessant en het heeft een goede wetenschappelijke onderbouwing.

In 2017 werden maar liefst 9 scripties ingezonden door verschillende MBO-, HBO- en WO-opleidingen met een geo-component. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de scripties. Andere opleidingen die scripties inzonden, waren Civil Engineering and Management (Universiteit Twente), Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (TU Delft), Geodesie/Geoinformatica (Hogeschool Utrecht), Geomatics (TU Delft), Geo-Information science (WUR) en Informatica E3 (Universiteit Maastricht).

Geo-Informatie Nederland (GIN)

Geo-Informatie Nederland (GIN) is een interactieve ontmoetingsplaats en vormt een toegankelijk kennisnetwerk voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met geo-informatie: informatie met een ruimtelijk/geografisch component. GIN organiseert activiteiten en stimuleert en faciliteert haar leden kennis te delen en over te dragen ter ontplooiing van alle leden en ter versterking van de positie van het vakgebied geo-informatie in de maatschappij.