Tienstra Onderzoeksprijs

De Nederlandse Commissie voor Geodesie heeft in 1998 heeft ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de opleiding tot geodetisch ingenieur aan de TU Delft de Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs ingesteld. Het doel van de prijs is het bevorderen en zichtbaar maken van het onderzoek in Nederland op het terrein van de geo-informatie en de geodesie. Het gaat hierbij ook om gerelateerd maatschappelijk georiënteerd onderzoek mits vallend binnen het terrein dat door de commissie werd bestreken. De prijs wordt sinds 2010 elke twee jaar uitgereikt; in het verleden meestal tijdens het GIN-symposium.

De stichting Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (het NCG) nam het initiatief per 1-1-2014 over. In dat jaar is de prijs tijdens het GEOBUZZ-congres (25 en 26 november 2014) uitgereikt. Aangezien het NCG sinds 2016 zelf jaarlijks een studiedag organiseert is de prijs daar, eens per twee jaar, een onderdeel van geworden.

De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs bestaat per 2014 uit een tastbaar aandenken en een geldbedrag en wordt toegekend aan hen die in Nederland bijzonder verdienstelijk onderzoek op het terrein van de geo-informatie en de geodesie hebben verricht. De prijs is geen oeuvreprijs. Bij de selectie van de prijswinnaar zal de voorkeur in eerste instantie uitgaan naar jonge onderzoekers voor wie de prijs als aanmoediging kan gelden voor verder onderzoek. 

Tot 2018 is de zoon van prof. Tienstra, dr.ir. Menno Tienstra, voorzitter van de jury van de Tienstra Onderzoeksprijs geweest en heeft, op eigen verzoek, in 2018 deze prijs voor het laatst uitgereikt. In 2020 is deze taak afwisselend door anderen overgenomen.

Reglement Tienstra Onderzoeksprijs.

 

Winnaars

2024 – dr. ir. Hossein Aghababaei
De jury heeft alleen het onderzoek van dr. Hossein Aghababaei vanaf  2020 in Nederland meegewogen. Dit onderzoek is uitstekend en het toont zijn toewijding aan het bevorderen van geodesie en remote sensing. Het betreft de vooruitgang in het begrijpen van het geomatische oppervlak van de aarde door middel van SAR-remote sensing, met een focus op PolSAR en tomografische beeldvorming. Hij ontwikkelde een nieuwe methode om de SAR-signaalkwaliteit te verbeteren voor het in kaart brengen van landvervormingen, waardoor de beoordeling van de structurele kwaliteit van gebouwen mogelijk wordt. Bij het ITC introduceerde hij ook deep learning-methodologieën toegesneden op polarimetrische en tomografische SAR-gegevens, waarmee hij dankzij integratie van AI-technieken belangrijke vooruitgang in het SAR-domein boekte.
Zijn onderzoek heeft een brede wetenschappelijke inbedding en omvat meerdere wetenschapsdomeinen. Zijn onderzoek heeft ook een sterke maatschappelijke verankering gezien de geavanceerde milieumonitoring, met name op het gebied van bosbeheer en -behoud. 
Hossein Aghababaei is Assistant professor aan de faculteit ITC van de Universiteit Twente.

2022 – dr. ir. Ling Chang
De relevantie van Ling Changs werk bleek al bij de inzet van de methodieken uit haar promotieonderzoek naar Monitoring civil infrastructure using satellite radar interferometry bij de analyse van het ingestorte winkelcentrum ’t Loon in Heerlen. Haar werk is ook toegepast bij het monitoren van spoorwegbeddingen en bodemverzakkingen. Deze kennis geeft goede zichtbaarheid aan het belang van de geodesie voor de maatschappij en laat ook zien hoe een technisch onderwerp als InSAR direct bruikbaar is in de praktijk. De kwaliteit van haar werk blijkt uit het oordeel dat haar peers hebben voor haar vele publicaties in hoogstaande tijdschriften. Er is veel waardering voor de originaliteit van haar werk op het gebied van structural health monitoring with satellite InSAR.
Ling Chang is Assistant professor aan Faculty of Geo-Information Science and Earth Observtauon (ITC) op de Universiteit Twente.

2020 – dr. Caroline Gevaert
Het onderzoekswerk van Caroline Gevaert, werkzaam bij de TU Twente, is door de jury unaniem gewaardeerd als origineel, uitstekend van kwaliteit, en is theoretisch en praktisch een zeer relevant onderzoek voor het werkveld van het NCG. Het onderzoek zoals neergelegd in haar cum laude proefschrift “Unmanned aerial vehicle mapping for settlement upgrading” is van hoge kwaliteit, combineert hoogwaardige technologie met maatschappelijke vraagstukken en is zeer zelfstandig tot stand gekomen. Zij gaat door op de weg die zij in haar proefschrift is ingeslagen en haar werk wordt daarbij ook internationaal hoog aangeslagen. 

2018 – dr. ir. Cornelis Slobbe
Het onderzoekswerk van de Cornelis Slobbe is door de jury unaniem gewaardeerd als origineel, uitstekend van kwaliteit, is theoretisch en praktisch zeer relevant onderzoek voor de geodesie. Hij gaat door op de weg die hij in zijn proefschrift is ingeslagen. Hij heeft (STW-)vervolgonderzoeken binnengehaald, veel wetenschappelijke publicaties geschreven en de resultaten zijn zeer goed bruikbaar op zowel land als zee. Bovendien beperkt het resultaat van zijn onderzoek zich niet tot Nederland alleen. Zijn resultaten worden ook in het buitenland gebruikt, zoals in Brazilië.

2016 – dr. ir. Martijn Meijers
De juryvoorzitter gaf onder andere aan dat het onderzoek naar het generaliseren van geo-informatie een belangwekkend onderwerp is. Het onderzoekswerk van Martijn Meijers, werkzaam bij de TU Delft, is door de jury gewaardeerd als uitstekend van kwaliteit, heeft een goede opbouw en is helder geschreven. Het volautomatisch “on the fly” generaliseren van geo-informatie is een belangwekkend onderwerp. Meijers gaat hier door op de weg die hij in zijn proefschrift is ingeslagen.

2014 – dr. ir. Roel Nicolai
Roel Nicolai, werkzaam bij Shell International Exploration and Production B.V. te Rijswijk, ontving de prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs voor zijn proefschrift “A critical review of the hypothesis of a medieval origin for portolan charts”. Het onderzoek gooit volgens de jury de bestaande theorieën omver, is zeer toegankelijk, uitdagend en nodigt uit tot verdergaand onderzoek.

2012 – dr. ir. Christiaan Lemmen
Chrit Lemmen is assistent professor aan de Universiteit van Twente (Faculteit Internationaal Instituut voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie, ITC) en werkt als internationaal geodetisch adviseur bij het Kadaster. Het onderzoekswerk van Lemmen is door de jury gewaardeerd als uitstekend van kwaliteit en origineel. Het onderzoek ‘Land Administration Domain Model’ heeft een sterke relatie tussen wetenschap en praktijk. Lemmen heeft een krachtige rol van initiator gespeeld bij de realisering van zijn onderzoeksresultaten.

2010 – dr. ir. Bastiaan van Loenen
Bastiaan van Loenen is werkzaam als onderzoeker bij de TU Delft (Onderzoeksinstituut OTB, sectie Geo-informatie en grondbeleid). Bastiaan van Loenen heeft onderzoek gedaan naar de modellering van de ontwikkeling van geografische informatie infrastructuren (GII) en de rol van het toegankelijkheidsbeleid. Op dit moment is zijn voornaamste onderzoeksgebied ‘hergebruik van overheidsinformatie’ en de ‘beoordeling van het succes van geografische informatie infrastructuren, waaronder INSPIRE’ Zijn onderzoek kan het best omschreven worden als internationaal georiënteerd bestuurlijk-juridisch onderzoek op het gebied van geo-informatie, waarbij naast theorieontwikkeling oog voor de realiteit van de praktijk centraal staat. Het onderzoekswerk van Bastiaan van Loenen is door de jury gewaardeerd als relevant en van uitstekend niveau.

2004 – dr. Jantien Stoter
Jantien Stoter is werkzaam als universitair docent bij de TU Delft (GIS technologie) en bij het Kadaster. Zij is gepromoveerd op het onderzoek naar 3-D Kadasters. Het onderzoekswerk van Jantien Stoter is door de jury gewaardeerd als origineel, relevant en van uitstekend niveau. Haar onderzoek omvat structuur en regels voor databases, GIS-front-ends en praktijktoepassingen gericht op 3-D. Hierbij onderzoekt zij de beperkingen van het recht, de geo-informatie en de techniek. Het grensverleggende van haar onderzoek is gelegen in het vinden van technisch-wetenschappelijk uitdagende oplossingen die voor de praktijk bruikbaar zijn

1998 – ir. Niels Jonkman
Niels F. Jonkman was in 1998 werkzaam als toegevoegd onderzoeker bij de sectie Mathematische Geodesie en Puntsbepaling van de toenmalige Subfaculteit Geodesie van de TU Delft. Zijn onderzoekswerk betreft het gebruik van satellieten voor plaatsbepaling, zowel de Amerikaanse variant, GPS, als de Russische, GLONASS en is door de jury van de prijs gewaardeerd als origineel, relevant en van uitstekend niveau. Hoewel Jonkman eerst in 1997 is afgestudeerd, heeft hij met zijn werk al internationale ervaring en contacten opgedaan. De jury beschouwt hem als een jong en beloftevol onderzoeker en zijn huidig en, naar de jury verwacht, toekomstig onderzoekswerk verdient ten volle de ondersteuning die deze prijs hem kan bieden.

 

Prof. J.M. Tienstra

Prof. J.M. Tienstra (1895-1951) was hoogleraar en rector magnificus van de Technische Hogeschool te Delft (nu TU Delft). Vanaf 1937 was hij lid van de Rijkscommissie voor Geodesie (een voorloper van het huidige NCG). Hij was secretaris van deze commissie in de periode 1945-1947 en voorzitter van 1947 tot aan zijn overlijden in 1951.
Lees meer over Jacob Tienstra op de Historie-pagina.