Beleid & Taken

Het NCG heeft als doel het bevorderen van overleg tussen partijen uit de wetenschap en praktijk op het gebied van de geo-informatie en de geodesie met als oogmerk en het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Het NCG het bevordert de kwaliteit en de belangen van de geodesie en de geo-infomatica en zet zich in voor een optimale bijdrage aan de maatschappij.

Het NCG doet strategische verkenningen, scenariostudies en trendanalyses ten aanzien van de technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein en initieert onderzoek.

Overleg in de Commissies tussen vertegenwoordigers uit de onderzoeksector en het maatschappelijk veld moet ertoe leiden dat tijdig keuzes worden gemaakt voor kennisontwikkeling en onderzoek, afgestemd op de voorziene behoeften van de Nederlandse samenleving.

Met het beleidsplan 2023-2027 heeft het NCG het aandachtsgebied voor het komende periode vastgelegd en zal het de activiteiten afstemmen met andere overkoepelende organisaties in Nederland. Vanuit een wetenschappelijk perspectief staat het NCG voor uitgewerkte doelstellingen op de  onderwerpen kennisontwikkeling, kennisoverdracht, externe samenwerking en interne organisatie.

Het NCG voert in samenwerking met universiteiten, diensten en bedrijven onderzoek uit dat zij van belang acht voor de ontwikkeling van de geodesie en de geo-informatica. Het geeft ook digitale publicaties uit met onder andere resultaten van onderzoek, studiedagen en symposia (zie Publicaties).

Het NCG heeft deelnemingen, zowel wetenschappelijk (personele inzet) als financieel, in een aantal projecten (GeoSamen, Maps4Society en GIN/GeoBuzz). Internationaal is Nederland via het NCG vertegenwoordigd in de International Union of Geodesy en Geophysics (IUGG) en European Spatial Data Research (EuroSDR).