Het NCG heeft deelnemingen, zowel wetenschappelijk (personele inzet) als financieel, in een aantal projecten.
Onder de titel GeoSamen hebben overheid, bedrijfsleven en wetenschap in 2014 een breedgedeelde visie op de toekomst van de geosector ontwikkeld, waarbij de overheid de juiste randvoorwaarden creërt door een basisinfrastructuur met vrij toegankelijke data neer te zetten, het bedrijfsleven inzet op de ontwikkeling van innovatieve producten, en de wetenschap de grenzen van wat technisch mogelijk is steeds verder weet te verleggen. Door gebruik te maken van elkaars sterke punten, kunnen partijen in samenspel tot betere resultaten komen. De activiteiten in het kader van GeoSamen passen gelet op waar het NCG voor staat één op één in de doelstellingen van het NCG.
Voor GeoSamen is een overlegstructuur ingesteld die bestaat uit een TopTeam en een strategisch overleg. In 2019 is besloten tot een gemeenschappelijk overleg. Dat heeft op 2 juni 2020 voor de eerste keer plaatsgevonden.
Het NCG en GIN trekken samen op in de gezamenlijke scriptieprijs, we zijn partner in GeoSamen (het NCG vertegenwoordigt de wetenschap, GIN is een vakvereniging en vertegenwoordigt de praktijk). Beide organisaties informeren elkaar over elkaars activiteiten en trekken samen op waar het gaat om gedeelde belangen als onderwijs en studiedagen.
Nederland is vertegenwoordigd in de International Union of Geodesy en Geophysics (IUGG) en European Spatial Data Research (EuroSDR).
IUGG
De IUGG is de internationale organisatie die zich inzet voor het bevorderen, promoten en communiceren van kennis van het systeem aarde, de omgeving in de ruimte, en de dynamische processen waardoor veranderingen optreden. Er worden studies uitgevoerd over de vorm van de aarde, de zwaartekracht en magnetische velden, de dynamiek van de aarde als geheel en van de samenstellende delen, de interne structuur, de samenstelling en tektoniek van de aarde, het genereren van magma, vulkanisme en rotsformatie, de hydrologische cyclus met inbegrip van sneeuw en ijs, alle aspecten van de oceanen, de atmosfeer, ionosfeer, magnetosfeer en de zonne-aardse relaties en vergelijkbare problemen met de maan en andere planeten.
Onder de IUGG vallen internationale organisaties van de disciplines geofysica, geodesie, geomagnetisme, hydrologie, meteorologie, oceanologie, seis-mologie en vulkanologie. Voor Nederland zijn door het NCG zeven afgevaardigden vertegenwoordigd in IUGG.
Het NCG voert het secretariaat van het Nederlands Comité van de IUGG. Deelnemers zijn wetenschappers van het Boussinesq Centre (TUD, UU, UvA, WU), het Institute for Marine and Atmospheric Research (UU), de TU Delft, TNO, het KNMI, Deltares en het NCG. Voorzitter van het Comité is prof.dr.ir. R.F. Hanssen (TU Delft). De betrokken organisaties dragen gezamenlijk de contributie van de IUGG.
EuroSDR
EuroSDR (European Spatial Data Research) is een not-for-profit Europese organisatie op het gebied van ruimtelijke gegevens die nationale Topografische diensten en Kadasters verbindt met onderzoeksinstituten en universiteiten in Europa op het gebied van toegepast onderzoek bij de inwinning van geografische informatie, het management hiervan en de dataverstrekking.
Het NCG coördineert de vertegenwoordiging van Nederland in EuroSDR. Nederland wordt door twee personen die via het NCG zijn aangewezen, vertegenwoordigd in EuroSDR. De Board of Delegates komt tweemaal per jaar bijeen.