Kennisontwikkeling

Nederland behoort op het domein van het NCG qua wetenschappelijk onderzoek tot de top-5-landen van de wereld. Het NCG wil bijdragen aanleveren voor programma’s zoals in het verleden de nationale wetenschapsagenda. Ook wil het lacunes in kennisontwikkeling identificeren.

De zichtbaarheid van het werkveld van het NCG moet worden vergroot door promovendi een forum voor kennisuitwisseling te blijven bieden, zoals het jaarlijkse NCG-symposium en de Tienstra Onderzoeksprijs uit te reiken aan een excellente onderzoeker op het gebied van de geodesie en/of geo-informatica. Iedere vier jaar wordt op het congres van de International Society for Photogrammetry and Remote Sensing de Von Gruber Award uitgereikt aan een excellente onderzoeker op het gebied van de fotogrammetrie, remote sensing of geografische informatiewetenschappen.

Ook vindt kennisoverdracht naar de praktijk door het organiseren van studiedagen, het financieel of met personele inzet ondersteunen van symposia en studiedagen die door universiteiten georganiseerd worden en het stimuleren van kennisoverdracht vanuit de wetenschap naar de bedrijven en de overheid, o.a. door actieve participatie in GeoSamen-overleg.

De noodzaak van geo-informatieonderwijs agenderen door het participeren in landelijke overleggen over de ontwikkeling van het geodesie en geo-informatie onderwijs in Nederland, het actief aandacht vragen voor het BSc en MSc onderwijs onder meer door het uitreiken van de BSc- en MSc- NCG/GIN-scriptieprijs en het agenderen van het geodesie en geo-informatieonderwijs bij relevante ministeries.