Missie & Beleid

Missie

Stichting NCG heeft ten doel:

  1. het bevorderen van overleg tussen partijen uit de wetenschap en praktijk op het gebied van de geo-informatie en de geodesie met als oogmerk:
    • Kennis tussen wetenschap en praktijk over te dragen;
    • Te adviseren over kennisontwikkeling en onderzoek, afgestemd op de voorziene behoeften van de Nederlandse samenleving;
    • Strategische verkenning, scenariostudies en trendanalyses ten aanzien van de technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein te bevorderen en onderzoek in dit kader te initiëren;
      zulks mede ten behoeve van de vormgeving van het geo-informatiebeleid van de overheid, het aardobservatiebeleid daaronder begrepen.
  2. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
 

Beleid

Het NCG bevordert de kwaliteit en de belangen van deze wetenschappen en zet zich in voor een optimale bijdrage aan de maatschappij.
Het NCG doet strategische verkenningen, scenariostudies en trendanalyses ten aanzien van de technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen op dit terrein en initieert onderzoek.
Overleg in de Commissies tussen vertegenwoordigers uit de  onderzoeksector en het maatschappelijk veld moet ertoe leiden dat tijdig keuzes worden gemaakt voor kennisontwikkeling en onderzoek, afgestemd op de voorziene behoeften van de Nederlandse samenleving.
De belangrijkste maatschappelijk trends die het NCG signaleert zijn:

  • Geodata zijn overal en altijd beschikbaar
  • Behoefte aan flexibele infrastructuur voor opslag en ontsluiting van data
  • Meer aandacht voor kwaliteit en betekenis van data en informatie
  • Meer samenwerking tussen bedrijven, overheid en wetenschap
  • De informatiewereld is toegankelijk en veilig voor iedereen
  • Groeiend belang en meer inzet van GeoAI.
 

Met het beleidsplan 2023-2027 heeft het NCG het aandachtsgebied voor het komende periode opnieuw vastgelegd en zal het de activiteiten afstemmen met andere overkoepelende organisaties in Nederland.
Vanuit een wetenschappelijk perspectief staat het NCG voor de hieronder genoemde doelstellingen:

Kennisontwikkeling

  • Nederland op het domein van het NCG qua wetenschappelijk onderzoek in de top-5-landen van de wereld houden.
  • Lacunes in kennisontwikkeling identificeren.


Kennisoverdracht

  • Zichtbaarheid van het werkveld van het NCG vergroten.
  • Kennisoverdracht naar de praktijk intensiveren.
    Noodzaak van geo-informatieonderwijs agenderen.


Externe samenwerking

  • Uitbouw van de samenwerking met overheid en bedrijfsleven in het kader van o.a. GeoSamen.
  • Interactie tussen nationale en internationale wetenschap ontwikkelen.


Interne kennisoverdracht

  • De juiste mensen bij elkaar brengen, in het bijzonder voor discussies die het werkveld van de huidige commissies overstijgen.
  • Jonge onderzoekers meer betrekken bij NCG-activiteiten.

 

GeoSamen (2014)

GeoSamen. Onder die titel hebben overheid, bedrijfsleven en wetenschap in 2014 in gezamenlijkheid een breedgedeelde visie op de toekomst van de geosector gepresenteerd (zie ook www.geosamen.nl).
Binnen GeoSamen zijn twee overlegstructuren ingericht, het TopTeam en het Strategisch Overleg.
Het TopTeam houdt toezicht en richt zich op het bevorderen van samenwerking binnen de sector en het vergroten van de zichtbaarheid van de sector en bestaat uit drie vertegenwoordigers van Geobusiness Nederland, het ministerie van IenM en het NCG.
Het Strategisch Overleg bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid en onderzoek en wetenschap.

 

Werkveld van het NCG

Onder geodesie en geo-informatie wordt verstaan de inwinning, verwerking en distributie van ruimtelijke informatie (op en rond het aardoppervlak), de analyse van de onderlinge geometrische relaties en de presentatie daarvan. Daartoe behoren plaatsbepaling, remote sensing, rekentechnieken met grote vector- en rasterbestanden, kwaliteitsbepaling van de ligging en de geometrische relaties, kennis van structuren van databestanden en navigatie. Niet tot het aandachtgebied van het NCG rekenen we de thematische gegevens en de analyse en interpretatie van die thema’s, zolang het niet de geometrische component betreft.

De historische beperking “op en rond het aardoppervlak” is bewust tussen haakjes geplaatst, zodat de geodesie en de geo-informatie hun technieken ook ten dienste kunnen stellen aan andere ruimtelijke gegevensbestanden uit andere vakgebieden en toepassingen, bijvoorbeeld de geneeskunde, de vervorming van modellen in de windtunnel en de (terrestrische) fotogrammetrie voor de architectuur.

De geodesie en de geo-informatie verlenen diensten aan andere wetenschappen en maatschappelijke toepassingen. Daarom is een relatie met die wetenschappen en de organisaties op het gebied van de maatschappelijke toepassingen van groot belang.