Introductie
De commissie Geodesie richt zich op de elementen van wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling voor de ‘hogere’ geodesie. De commissie probeert een nauwe verbinding te maken met de mondiale ontwikkelingen en de toegepaste wetenschapsdomeinen die nu in de commissies Mariene geodesie en Bodembeweging en Zeespiegelvariatie aan de orde zijn. Daarmee is de commissie Geodesie het geodetisch forum en wetenschappelijk ankerpunt van Nederland en in de breedte dienstbaar aan het hele werkveld van het NCG, werkend vanuit een steeds internationaler perspectief.
Afhankelijk van de onderwerpen die in de commissie Geodesie aan de orde komen kan de commissie uitgebreid worden met andere deskundigen. Het wordt derhalve een kernteam met daaromheen een flexibele schil van deskundigen op andere onderdelen van het vakgebied. De bemensing van het Kernteam is samengesteld op basis van de achtergrond die zij vertegenwoordigen. Vertegenwoordiging vanuit GeoBusiness zal met name aan de orde zijn in de flexibele schil van deskundigen.
Leden
- Ramon Hanssen (voorzitter) – TU Delft
- Bas Alberts – Rijkswaterstaat
- Lennard Huisman – Geopinie
- Roland Klees – TU Delft
- Martin Salzmann – Kadaster
- Peter Teunissen – TU Delft
- Sandra Verhagen – TU Delft
- George Vosselman – Universiteit Twente
Overwegingen bij de oprichting
Overwegingen bij de oprichting van deze commissie waren:
- Voor Nederland is het essentieel dat er een gremium is dat staat voor het borgen, ontwikkelen en toepasbaar maken van geodetische kennis. Voor het domein van de ‘hogere’ geodesie is het NCG en daarbinnen de commissie voor Geodesie het overkoepelende nationale gremium.
- Het kennisgebied is internationaal (inmiddels staan referentiesystemen op de agenda van de VN) en verbinding met de IAG (mondiaal), EUREF (Europees), collega-commissies binnen Europa en de NCG-commissies is belangrijk.
- Geodesie is dienstbaar aan het hele werkveld van het NCG. Referentiesystemen zijn een essentieel fundament voor de geodesie en geo-informatie. Dit geldt in sterke mate voor de mariene geodesie, bodembeweging en zeespiegelvariatie. Met deze thema’s is de verbinding essentieel.
- De uitvoering in het geodetische werkveld organiseert zich (Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI) en Nationaal Initiatief Bodembeweging). In de NSGI werken de uitvoeringsorganisaties Rijkswaterstaat, Kadaster en Dienst der Hydrografie samen vanuit hun wettelijke taak voor de geodetische infrastructuur.
- Er is een sterke behoefte om (toegepaste) wetenschappelijke kennis te delen en toegankelijk te maken.