Op 26 april 2022 vond het jaarlijkse NCG-symposium plaats. De ongeveer 100 deelnemers luisterden naar de Baardalezing, de winnaar van de Tienstraprijs en namen deel aan vier workshoprondes.
Na de opening van de plenaire sessie door voorzitter Arnold Bregt volgde de Baarda-lezing “SpaceTime AI: Concepts, Methods and Applications” door Tao Cheng (professor University College London – UCL). Zij stelde voor om alle ruimtelijke informatie als grafen weer te geven, wat bepaalde analyses zou vergemakkelijken en gaf toepassingsvoorbeelden uit de transport- en misdaadanalyse.
Ling Chang (Universiteit Twente) won de Tienstra Onderzoeksprijs en presenteerde een overzicht van haar onderzoek. Zij werkt aan met name Interferometric synthetic-aperture radar (InSAR) methoden om deformaties te detecteren. De praktische relevantie van haar werk (o.a. in de gaswinning, bij de spoorwegen en analyse van verdwijngaten) is groot. De media-aandacht die dit werk kreeg, heeft volgens de jury het belang van de geodesie bekend(er) gemaakt bij een breed publiek.
Na de plenaire sessie waren er vier rondes parallelsessies, waarin in totaal 48 presentaties te zien waren, veelal van PhD-studenten. Ongeveer twee derde van de presentaties was gerelateerd aan beeldanalyse (of remote sensing). Alle vragen in de afzonderlijke sessies werden bewaard voor het laatste kwartier van de sessies, wat tot levendige discussies leidde waarbij leuke vergelijkingen tussen de onderwerpen gemaakt werden en ook tot discussies tussen de sprekers onderling leidde.
Het NCG-bestuur kijkt terug op een geslaagd evenement dat eindelijk weer als fysiek evenement kon plaatsvinden.