Vrijdag 4 juli, LEF Future Center, Utrecht

PROGRAMMA
Dit jaar omvat het symposium een speciaal evenement, “Navigating the Geodetic Landscape: honouring 45 years in science by Peter Teunissen, professor in Mathematische Geodesie en Positionering“, georganiseerd door de TU Delft, het NCG en IUGG Nederland. Peter, die met pensioen gaat, heeft grote bijdragen geleverd aan het NCG en de geodetische gemeenschap in Nederland en daarbuiten.
Het symposium omvat ook de jaarlijkse Baarda-lezing, die wordt verzorgd door prof. Todd Humphreys (hoogleraar Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan het Department of Aerospace Engineering and Engineering Mechanics at University of Texas in Austin). Prof. Humphreys is een expert op het gebied van satellietpositionering en -navigatie, met speciale aandacht voor het aanpakken van GNSS-storingssignalen die de samenleving ernstig kunnen ontwrichten.
Het symposium omvat ook een speciale interactieve sessie over recente onderwerpen binnen de geo-informatiewetenschappen, de toekomst van het NCG en zijn commissies, onderwijs en carrièremogelijkheden. U wordt uitgenodigd om suggesties te doen over deze en andere onderwerpen die in deze speciale interactieve sessie besproken kunnen worden. U kunt uw suggesties mailen naar het secretariaat van het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en Remote Sensing van Wageningen University & Research.
Het symposium is gratis toegankelijk en bedoeld voor alle onderzoekers en studenten van Nederlandse universiteiten, hogescholen, bedrijven, overheidsinstellingen en instituten die actief zijn op het gebied van geodesie, geo-informatica, geo-informatiewetenschappen en remote sensing, evenals voor professionals uit het bedrijfsleven en de overheid.
Het symposium van dit jaar vindt plaats in het LEF Future Center in Utrecht (Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht), onderdeel van NCG-partner Rijkswaterstaat.
WORKSHOPSESSIES
Deze aankondiging is gericht aan alle geïnteresseerden in de bovenstaande onderwerpen. Actieve onderzoekers in het vakgebied (waaronder promovendi, studenten en postdocs) worden met name aangemoedigd om aanwezig te zijn en hun werk te presenteren in workshopsessies.
Wilt u uw werk presenteren? Dan nodigen we u graag uit om vóór vrijdag 30 mei 2025 een titel, auteursnaam en een korte samenvatting (maximaal 1500 tekens) in te dienen.
De ontvangen bijdragen worden beoordeeld door de programmacommissies en na acceptatie worden de auteurs uiterlijk maandag 16 juni 2025 op de hoogte gesteld van het toegewezen tijdslot voor hun presentatie.
Het symposium bestrijkt alle onderzoeksactiviteiten op het gebied van geodesie, geo-informatica, geo-informatiewetenschappen en remote sensing. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:
Geodesie
Geo-informatica
Aardobservatie
Bodemdaling en zeespiegelverandering
Geo-informatie-infrastructuur
Positionering en navigatie met GNSS
Geovisualisatie
Mariene geodesie
Ruimtelijke kerngegevens
Defensie en militaire toepassingen
Rampenbestrijding
Lidar-toepassingen
Geo-ethiek
Landmonitoring
Interactie tussen mens en ruimte
Precisie, nauwkeurigheid en onzekerheid
Ruimtelijke methoden voor precisielandbouw, bosbouw en milieu
Nieuwe satellietmissies
Geo-onderwijs
Geo-kunstmatige intelligentie (GeoAI)
REGISTRATIE
Registratie voor het symposium is al geopend en is verplicht voor alle deelnemers. Registreer u hier om uw deelname te bevestigen. Voor vragen of verzoeken om ondersteuning kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en Remote Sensing van Wageningen University & Research door uw naam en organisatie/onderwijsinstelling te mailen met als onderwerp ‘Registratie NCG2025‘.
Het volledige programma wordt bekendgemaakt op de NCG-website.
Het bestuur van het NCG wil graag dat u deze aankondiging binnen uw organisatie verspreidt en mogelijke kandidaten voor presentaties aanmoedigt zich in te schrijven.
Dirk Dubbeling (Secretariaat NCG)
Jennifer Koch, Christien Holst, Laura Cué la Rosa & Arnold Bregt (Organisatiecomité WUR)
Sandra Verhagen & Ramon Hanssen (Organisatiecomité Special Event Peter Teunissen)