Symposia & studiedagen

Het NCG en de NCG-commissies organiseren regelmatig symposia en studiedagen waar kennis en inzichten op het gebied van de geodesie en de geo-informatie worden gepresenteerd en besproken en waar onderzoeksvragen worden geformuleerd. De voordrachten zijn het verleden vaak gepubliceerd in één van de series van het NCG.

NCG-symposia

Symposia zijn gratis en bedoeld voor onderzoekers en studenten van Nederlandse universiteiten, academies, bedrijven, overheidsinstellingen en instituten die actief zijn op het gebied van geodesie, geo-informatica en geo-informatiewetenschappen en voor professionals uit de praktijk. Het symposium is gericht op actieve onderzoekers in het veld, waaronder promovendi en postdocs, met als doel uitwisseling en discussie over onderzoeksresultaten en activiteiten rond diverse thema’s.
Tijdens het plenaire deel van de symposia wordt jaarlijks de Baarda-lezing gehouden. Elke twee jaar wordt ook de Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs uitgereikt. De winnaar verzorgt een presentatie over zijn of haar werk. In sessiebijeenkomsten presenteren deelnemers kort hun promotieonderzoek of ander onderzoek waarbij zij betrokken zijn.


2024

3 juli 2024, TU Delft
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘Thinking out of the box: why does society need black holes? Status and prospects of geodatic VLBI’ is verzorgd door prof. dr. Rüdiger Haas (Chalmers University, Sweden).
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toegekend aan dr. ir. Hossein Aghababaei (faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie aan de Universiteit Twente).
Riccardo Riva (TU Delft) gaf een presentatie onder de titel ‘Reconciled evidence of a sea-level acceleration along the Dutch coast’.

 

2023
5 juli 2023, TU Twente, Enschede
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘The power of maps’ is verzorgd door James Cheshire, professor of Geographic Information and Cartography aan het University College London.

2022
26 april 2022, Wageningen International Congress Centre
NCG-symposium
De Baarda lezing SpaceTime AI: Concepts, Methods and Applications is verzorgd door prof. dr. Tao Cheng (University College London).
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toegekend aan dr. ir. Ling Chang.
Een kort verslag vindt u hier.

2020
5 november 2020, online
NCG-symposium Theory meets practice
Het symposium was dit jaar een gezamenlijk evenement met ICA Workshop on Map Generalisation and Multiple Representation, het Geocongres en de NCG Workshop Creating Interactive Online Maps.
De Baarda-lezing ‘Integration of geospatial data – a visualisation challenge in a data rich world’ is verzorgd door prof. dr. Lars Harrie, Lund Universiteit, Zweden.
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toekend aan dr. Caroline Gevaert.


2019
21 november 2019, TU Twente, Enschede
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘Monitoring cities with modern sensors and analysis methods’ is verzorgd door prof. dr.-ing. habil. Monika Sester (Leibniz University Hannover, Institute of Cartography and Geoinformatics).


2018
29 november 2018, WUR Wageningen
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘Geodesy and Society: Applications in Natural Hazards, Climate Change, and Autonomous Vehicles Research’ werd verzorgd door Prof. Tim Dixon (School of Geosciences University of South Florida, USA).
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toegekend aan dr. ir. Cornelis Slobbe. Download hier zijn presentatie.


2017
2 november 2017, TU Delft
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘Smart Point Clouds for information modelling: application in Cultural Heritage’ werd verzorgd door R. Billen, F. Poux & M. Van Ruymbeke van de Geomatics Unit, University of Liège.


2016
30 november 2016, TU Twente, Enschede
NCG-symposium
De Baarda-lezing ‘Monitoring the Changing Earth – From Observations to Modelling’ werd verzorgd door prof. Berhard Heck van het Karlsruhe Institute of Technology.
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toegekend aan dr. ir. Martijn Meijers.

2014
26 juni 2014, Wageningen University & Research
NCG-symposium Hoezo datakwaliteit? Datakwaliteit “to the next level!”
De Prof. J.M. Tienstra Onderzoeksprijs werd toegekend aan dr. ir. Roel Nicolai.
Een verslag van het symposium vindt u hier.

Studiedagen

2024
6 maart 2024, Zoombijeenkomst
The future of UAVs in vegetation monitoring: trends and challenges
Georganiseerd door het UAV Centre (Universiteit Twente) in samenwerking met ISPRS en het NCG
Webinar over de toekomst van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) in vegetatiemonitoring waarin vooraanstaande academici de nieuwste UAV-technologieën, opkomende trends en uitdagingen op het gebied van de analyse van vegetatiegegevens bespreken. Dit webinar is bedoeld voor academici, studenten en professionals uit de industrie die op zoek zijn naar een dieper inzicht in de manier waarop UAV’s de wijze van vegetatiemonitoring veranderen.
Sprekers zijn afkomstig van de Universiteit Twente, Wageningen University en het Finse National Land Survey. Van de bijeenkomst is een opname beschikbaar van twee uur.


2023
31 oktober 2023, NEO, Amersfoort
NCG-studiedag GeoAI & Energietransitie
Georganiseerd door de NCG-Commissie Ruimtelijke Basisgegevens
Middagbijeenkomst met sprekers van NEO, Stedin, Alliander, TU Delft en TNO/Geologische Dienst over onder meer stroomlijning van energietransitie met geografische AI-modellen, geautomatiseerd ontwerp van de laagspanningsnetten van Liander, digital twins van elektriciteitsnetwerken, machine learning en seismische data en het toekomstig potentieel van groene-waterstofproductie in Europa en rond de Middellandse Zee.
Van de bijeenkomst zijn een introductie en een verslag beschikbaar.

17 februari 2023, Auditorium van TNO/Geologische Dienst, Utrecht
Studiedag Integrale Basisgegevens
Georganiseerd door de NCG-Commissie Ruimtelijke Basisgegevens
Vertegenwoordigers van het ministerie van BZK, CGI, Unafact, Sweco, Geonovum en het Kadaster zijn ingegaan op diverse aspecten van het thema. Zie ook het programma.


2022
7 juli 2022, Wageningen WUR Campus
NCG Workshop FAIR and metadata: conjoined twins!
Georganiseerd door de NCG-Commissie Geo-Informatie Infrastructuur
Een workshop om tot een gemeenschappelijk beeld te komen hoe FAIR en metadata met elkaar verbonden zijn en welke handvatten gegeven kunnen worden om op de juiste manier metadata aan te bieden om zo te claimen dat je (ruimtelijke) data FAIR zijn. De workshop was bestemd voor experts uit de geospatiale en bijna overlappende domeinen, waaronder onder andere: onderzoekers, datawetenschappers, dataproviders, applicatieontwikkelaars, archivarissen en bibliothecarissen. De workshop heeft materiaal opgeleverd voor een whitepaper met bevindingen en richtlijnen.

20 juni 2022, Wageningen
NCG/GIM, Ravi studiedag

20 mei 2022, TU Delft
GNSS en nieuwe toepassingen
Georganiseerd door TU Delft en het NCG
Tweede workshop over GNSS en nieuwe toepassingen voor professionele gebruikers van GNSS. De presentaties geven een inzicht in (hernieuwde) toepassing van de laatste generatie (betaalbare) GNSS-hardware voor sporttrackers, deformatiemetingen, waterdamp, landbouw en hydrografie, maar ook alternatieven. De presentaties worden verzorgd vanuit Fugro, WUR, KNMI, Basetime.xyz, de TU Delft en Johan Sports.

2021
18 februari 2021, online
NCG Workshop De betekenis van de Europese datastrategie voor Nederland
Georganiseerd door de NCG-Commissie Geo-Informatie Infrastructuur
Sprekers van de Europese Commissie, het ministerie van BZK, Rijkswaterstaat, Data Archiving and Networked Services (DANS), Geobusiness Nederland en Mentimeter presenteerden beleid en visies.

25 januari 2021, online
NCG Workshop De waarde van het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF) voor Nederland
Georganiseerd door de NCG-Commissie Geo-Informatie Infrastructuur
Workshop over het IGIF van UN GGIM.

2020
28 mei, 4 juni en 11 juni 2020, 
NCG Seminar on point clouds
Georganiseerd door de NCG-Commissie Ruimtelijke Basisgegevens
Een internationaal gezelschap afkomstig van Liège Université, CGI Nederland, TU Wien, TU Delft, Titane Group Inria en TU Munich verzorgde de presentaties.


2018
27 juni 2018
Studiedag NEVREF
Georganiseerd door

17 april 2018, FUGRO, Leidschendam
NCG MSc GI Onderwijsbijeenkomst
Presentaties en discussie over zes masteropleidingen (GIMA, Geomatics, Spatial Engineering, Geo-information Science, Geo-information and Earth observation en UniGis Distance Learning) en één bacheloropleiding (Geo Media & Design). Tevens een presentatie over modules en bouwstenen voor het geo-onderwijs.


2015
8 december 2015, TU Delft
Management of massive point cloud data: wet and dry (2)
Georganiseerd door het NCG, Oracle Gebruikersclub Holland, TU Delft en de Netherlands eScience Center
Het programma en de abstracts zijn hier beschikbaar.

28 januari 2015, De Observant, Amersfoort
AHN/NCG studiedag: Puntenwolken wat kan je ermee
Georganiseerd door de NCG-Commissie Ruimtelijke Basisgegevens en het Waterschapshuis
Presentaties van vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, TU Delft TU Delft/NEO, Universiteit Twente en ESRI. Een programmaoverzicht vindt u hier. In Geo-Info verscheen een verslag van deze dag.


2014
15-16 september 2014, Universiteit Twente
Perspectives on the visualization of uncertainty
Georganiseerd door de NCG-Commissie Geovisualisatie en Universiteit Twente
Presentaties over Visualizing uncertainty in spatial and spatiotemporal field data, door Edzer Pebesma (Spatio-Temporal Modelling Laboratory, University of Münster) en over Perspectives on Geographical Reasoning, Uncertainty, and Geovisualization door Alan MacEachren (GeoVISTA Center, The Penn State University). Meer informatie in de uitnodiging.

10 april 2014, GeoFort, Herwijnen
Startconferentie GeoSamen
Georganiseerd door GeoBusiness Nederland, Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en het NCG
Presentatie van de gemeenschappelijke visie van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap op de toekomst van de geosector. Het GEO-ICT-bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap hebben het afgelopen jaar de handen krachtig ineen geslagen met een gezamenlijke visie (2014-2020) op de doorontwikkeling van de geosector als resultaat.
Na de presentaties hebben de leden van het topteam de visie ondertekend. Daarmee is het officiële startschot van GeoSamen gegeven en wordt de focus verplaatst naar de uitvoering. In inspiratiesessies zijn de volgende onderwerpen aan bod gekomen: open data, open innovatie, internationale ontwikkelingen vanuit het perspectief van de gouden driehoek, omgevingswet en ruimtelijk denken.

6 februari 2014, Rijkswaterstaat, Delft
Workshop Meten en modelleren van zeespiegelvariatie
Georganiseerd door de NCG-Commissies ‘Mariene Geodesie’ en ‘Bodembeweging en Zeespiegelvariatie’
Workshop over informatiebehoefte voor zeespiegelhoogte vanuit het klimaatonderzoek. Behandeld zijn onder andere satellietaltimetrie, analyse van de Nederlandse getijreeks en modelleren van het getij en het verticale referentievlak op de Noordzee.
Presentaties van de TU Delft, het KNMI en Deltaris (getijmodellering en zeeniveaus).