logo NCGeo

Startconferentie GeoSamen op 10 april 2014

 

 Datum: 10 april 2014
 Tijd: 09:30 - 12:30
 Locatie: GeoFort, Nieuwe Steeg 74, 4171KG Herwijnen (www.geofort.nl)
 Aanmelden: via de website van Geonovum

GeoBusiness Nederland logominIMNCGlogo

GeoBusiness Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) en het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica (NCG) nodigen u van harte uit voor de presentatie van de gemeenschappelijke visie van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap op de toekomst van de geosector.

Dit feestelijke moment vindt plaats op 10 april 2014 in het GeoFort te Herwijnen.
Wij nodigen u van harte uit om ideeën op te doen en verbindingen te leggen bij de presentatie van GeoSamen.

Aanmelden kan eenvoudig via de website van Geonovum.
Voor vragen of opmerkingen over de organisatie kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op naar GeoSamen!

Het GEO-ICT bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap hebben het afgelopen jaar de handen krachtig ineen geslagen. Met een gezamenlijke visie (2014-2020) op de doorontwikkeling van de geosector als resultaat. Een waardige opvolger van de eerdere GIDEON beleidsnota (2008-2011).
Samen op weg naar een mooie, nieuwe stip op de horizon: real time geo-informatie van hoge kwaliteit, driedimensionaal, dynamisch, duurzaam, betrouwbaar, open en voor iedereen direct bruikbaar. Geo-informatie die klinkt als een klok en staat als een huis. Geo-informatie die het dagelijks leven van ons allemaal verrijkt en de kwaliteit van onze leefomgeving ondersteunt. Dat willen we in 2020 bereikt hebben.

What 's new in GeoSamen?

  • GeoSamen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.
  • GeoSamen speelt direct in op de grote maatschappelijke vraagstukken die in de komende jaren spelen en waar geo-informatie een belangrijke bijdrage kan leveren.
  • Aansturing via een Topteam Geo.
  • Concrete speerpunten. Hiermee wordt focus aangebracht in de samenwerking tussen alle betrokken partijen en organisaties.

Startconferentie GeoSamen

De dag staat in het teken van GeoSamen. Waar richt deze visie zich op en hoe gaan de partijen hier gezamenlijk mee aan de slag? Welke stappen moeten we zetten om de visie te verwezenlijken?
Op de eerste vragen wordt ingegaan door de leden van het nieuw te vormen Topteam Geo. In een korte presentatie belichten zij de visie vanuit eigen perspectief. Het topteam geo-informatie bestaat uit:

  • Arnold Bregt – vertegenwoordiger wetenschap
  • Ed Nijpels – vertegenwoordiger bedrijfsleven
  • Hans Tijl – vertegenwoordiger overheid

Na de presentaties gaan de leden van het topteam over tot ondertekening van de visie. Daarmee is het officiële startschot van GeoSamen gegeven en verplaatst de focus naar de uitvoering.

Inspiratiesessies

In een inspiratiesessie worden concrete onderwerpen verder uitgediept. De volgende onderwerpen komen hierbij in ieder geval aan bod:

open data

Het gaat goed met open data. Er komen steeds meer data voor hergebruik beschikbaar en het aantal nieuwe toepassingen groeit. Tegelijkertijd: we zijn er nog niet. Wat zijn de volgende te bereiken mijlpalen?

innovation award

Open innovatie en het gebruik van innovatie met geo-informatie in de Topsectoren vraagt om een goede samenwerking in de driehoek. Aan de hand van infographics over de rol en kansen van geo-informatie in de Topsectoren zullen ideeën worden ontwikkeld voor een jaarlijks terugkerende 'innovation award'. Het doel is het imago van de geo-sector als geheel te ondersteunen en daarmee te positioneren als een inventieve vernieuwende sector.

internationale ontwikkelingen vanuit het perspectief van de gouden driehoek

Wat kunnen bedrijfsleven, wetenschap en overheid van elkaar leren op internationaal vlak? Wat gebeurt daar eigenlijk allemaal? Wie werkt samen met wie? Welke kansen liggen er voor het bedrijfsleven en voor de wetenschap? Blijven we binnen Europa of moeten we werken op wereldschaal?

basis op orde

Een goede geo-informatievoorziening begint met goed beheer een doorontwikkeling van de basisinfrastructuur. Maar wie neemt daar de verantwoordelijkheid voor? En hoe laten we die infrastructuur het beste renderen?

omgevingswet

Het doel van de 'omgevingswet' is ontwikkelingen te stimuleren die de kwaliteit van de leefomgeving waarborgt. Dit vraagt om één samenhangend stelsel om alle relevante informatie over gegevensvoorzieningen te ontsluiten: 'de Laan van de Leefomgeving'. Het nut en de toepassingen van deze digitale laan is niet beperkt tot alleen de overheid, maar biedt juist een mooi platform voor samenwerking in de driehoek.

ruimtelijk denken

Ruimtelijke denken vormt de basis cognitieve vaardigheid voor ons vakgebied.
Hoe denken wij ruimtelijk? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?
Welke rol speelt ervaring? Op welke wijze kan geo-informatie en geo-informatietechnologie ons ruimtelijk denkvermogen beïnvloeden?

Mis het niet en zorg dat je er ook bij bent op donderdsg 10 april a.s. in het GeoFort.
Aanmelden kan via: www.geonovum.nl/geosamen

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com