logo NCGeo

SpaceTime AI: Concepts, Methods and Applications

Professor Tao Cheng (University College London)

'Prof. Baarda-lezing' tijdens het NCG Symposium 2022 op dinsdag 26 april 2022 in WICC te Wageningen

Het onderwerp GeoAI is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden als een vakgebied dat de nieuwste methoden uit de informatica, zoals deep learning, toepast op ruimtelijke problemen. Hoewel GeoAI-methoden veel succes hebben bij beeldverwerkingstaken vanwege hun vanzelfsprekende toepasbaarheid op rastergegevens, blijft hun toepassing op andere ruimtelijke en tijd-ruimtelijke data onderbelicht. In haar lezing stelt Tao Cheng voor om netwerken (grafen) te gebruiken als analytisch kader om GIS-wetenschappen in het AI-tijdperk te bevorderen. Het beschrijft hoe netwerken kunnen worden gebruikt als de ruimtelijke structuur om ruimte-tijdprocessen weer te geven die plaatsvinden op plekken die conventioneel worden weergegeven als ruimtelijke eenheden: punten, lijnen/netwerken of veelhoeken/gebieden/rasters. Deze processen kunnen dicht (overal) of schaars (alleen ergens) zijn, zoals verkeersstromen op wegen of misdrijven op willekeurige locaties. Tao Cheng zal met voorbeelden uit de transportwereld, misdaadbestrijding en volksgezondheid de kracht van het gebruik van netwerken en op grafen gebaseerde deep learning voor voorspelling en analyse van ruimte-tijd laten zien.

Biografie

Tao Cheng (PhD, FICE, CEng) is hoogleraar GeoInformatics, Fellow van het Turing Institute en oprichter en directeur van SpaceTimeLab voor Big Data Analytics aan University College London. SpaceTimeLab is een multidisciplinair onderzoekscentrum dat tot doel heeft bruikbare inzichten en prognoses te verkrijgen op basis van ruimte-tijd gegevens voor overheid, bedrijfsleven en samenleving. Haar onderzoeksinteresses omvatten AI en Big Data, netwerkcomplexiteit, stedelijke analyse (modellering, voorspelling, clustering, visualisatie en simulatie) met toepassingen in transport en mobiliteit, veiligheid en beveiliging, business intelligence en preventie van natuurgeweld.

Tao Cheng heeft meer dan £ 20 miljoen aan onderzoeksbeurzen binnengehaald in het VK en de EU, in samenwerking met overheden en industriële partners in het VK, waaronder Transport for London, de London Metropolitan Police Service, Public Health England en Arup. Ze publiceerde meer dan 250 onderzoeksartikelen en ontving talrijke internationale prijzen voor best papers.

Lees hier meer over Tao Cheng.

Meer over het SpaceTimeLab voor Big Data Analytics vind je hier.

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com